KONDENZÁCIÓS KAZÁN

Milyen a kondenzációs kazán? Mitől jobb, mint az elődei? A kondenzációs kazánnak a nagy előnye, hogy az égéstermékben lévő hőt is fel tudja használni, ezzel alig bocsájt ki felesleges energiát. Ezt úgy tudja elérni, hogy a füstgázban lévő vízgőz lecsapódik, majd a készülék ezt felhasználja. A vízgőz úgy keletkezhet, hogy a tüzelőanyag sok kötött hidrogént tartalmaz, amely égés során először vízzé, majd víz gőzzé alakul.

Mit jelent ez? A kondenzációs kazánok a hagyományos kazánokhoz képest akár 20%-al többet képesek dolgozni, ami azt jelenti, hogy vagy kevesebb pénzért tudunk ugyanannyit fűteni, vagy ugyanannyit fizetünk, de többet fűtünk. 20% abszolút meglátszik a számlán, gondoljon csak bele, hogy ha minden hónap végén megspórolja ezt a 20%-ot, akkor 5 hónap alatt megspórolt egy egész havi számla díját!

Miért jó még a kondenzációs kazán? Kérdezzük meg a tőlünk nyugatabbra élő polgárokat, akik már sok éve csak ilyeneket vásárolnak – ez tökéletesen látszik a különböző gyártók eladási statisztikáiból. Európa más szegleteiben már az átlagos polgár számára is fontos a környezetvédelem. Nagyon kevesen képesek abszolút tudatosan élni, úgy, hogy a ne ártsanak a bolygónak, de természetesen azért mindenki próbálkozik a saját szintjén.

Ilyen az, amikor kazán vásárlás előtt állunk és dönthetünk, hogy milyet válasszunk. A kondenzációs kazán a környezettudatosság egyik jelképe lett. De mitől környezetbarát? Leginkább attól, hogy 20% képes többet dolgozni, ráadásul ezekből a kazánokból kilépő füst csak 60 Celsius fokos, és sokkal kevesebb szén-monoxidot bocsájt ki, ami nagyon fontos. Azért is környezetbarát megoldás, mert ezek a készülékek már tudatosak, figyelembe veszik a kinti hőmérsékletet, így nem tudjuk túlfűteni a lakást.

CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS

KONDENZÁCIÓS KAZÁN BEKÖTÉSE

A kondenzációs kazánokat épp úgy kell körültekintően ellátni, mint a hagyományos kazánokat. Ez azt jelenti, hogy itt is kiemelt hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az eszköz jól legyen beszerelve. A bekötést megelőzően fontos megnézni, hogy a kémény milyen állapotban van, illetve azt, hogy alkalmas-e a kondenzációs kazánhoz. Ha nem alkalmas, akkor először meg kell csinálni a kéményt.

A kondenzációs kazánok komoly készülékek, épp ezért csak akkor lesz biztonságos a működése, hogy ha szakszerűen van beszerelve. A szakszerű beszerelést csak szakembertől lehet elvárni, nem érdemes máshogy próbálkozni. Ha minket hív ki, akkor garantáljuk, hogy tökéletesen lesz bekötve a készüléke olyannyira, hogy nem kell majd attól félnie, hogy esetleg a rossz bekötés miatt hibásodik meg a készülék. Ez sok esetben megtörténhet, ha nincs szakszerűen beszerelve. Ha még nem tudja, hogy milyen kondenzációs készüléket szeretne vásárolni, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk választani, ezt követően meg be is kötjük Önnek.

KONDENZÁCIÓS KAZÁN MŰKÖDÉSE

Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért kell cserélni a kazánokat kondenzációsra ahhoz tudnunk kell, hogy hogyan működnek ezek a készülékek. De kezdjük először a hagyományos készülékekkel. A kazánok úgy működnek, hogy a bevezetett gázt elégetik, amely energiát szabadít fel, majd az égéstermék a kéményen keresztül távozik. A kondenzációs kazán abban más, hogy itt végbe megy az égetést követően a kondenzáció. A kondenzáció lényegében a párolgás ellentéte.

A gőzmolekulák ha nem találnak szabad utat, akkor előbb-utóbb kicsapódnak. Ez energiát szabadít fel, amelyet a kazán újra feltud használni. Így többlet energia képződik, ráadásul a végén kivezetett anyag is sokkal alacsonyabb hőmérsékletű, így kevésbbé káros a környezetre. A hagyományos kazánok maximum kilencven százalékon tudnak működni (az átlagos kazán ennyit sem tud), ehhez képest a kondenzációs kazánok húsz, vagy akár harminc százalékkal is nagyobb hatásfokkal rendelkeznek. Épp ezért megéri rá váltani még akkor is, ha a hagyományos kazánja jelenleg még jól működik.

CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS