A gázkészülék csere általában engedélyköteles. Kivéve ha ugyanolyan teljesítményű és osztály-besorolású gázkészülékre cseréljük le a régit.
De mielőtt ezt eldöntenénk kérjük hozzáértő véleményét, mert a szabályok folyamatosan változnak, frissülnek, a technikai fejlődéssel együtt. A szabályok olvasása során sokan arra gondolnak, hogy ezek teljesen felesleges dolgok, és megint csak a pénztárcájukat szeretnék vékonyítani. De ez nem így van, mert ez a megfelelő szabványok használata mellett saját biztonságunk érdekében történik.

GÁZSZERELŐ FELADATA KÉSZÜLÉK CSERÉNÉL

Megfelelő gázkészülék kiválasztáshoz minden esetben kérje egy olyan gázszerelő szakember segítségét aki minden engedély beszerzésével és ügyintézéssel vállalja a kivitelezést. A csere általában engedélyköteles, éppen ezért azt csak egy arra jogosult gázszerelő végezheti.

Szükség van kéményseprői szakvéleményre, amit az területileg illetékes tüzeléstechnikai képviselet állít ki. A füstgazelvezetés megoldása és lehetőségeinek megállapítása az egyik kulcsfontosságú feladat egy tervbe vett készülékcserénél. Abban az esetben ha a kémény nem felel meg az új gázkészülék üzemeltetési feltételeinek akkor az füstelvezetésére nem alkalmas. ( kéménybe köthető gázkészüléknél) Pozitív szakvélemény birtokában a gázszerelővel folytatott konzultáció után a készülék fűtésrendszerre és villamos hálózatra való rákötése megtörténhet. Amennyiben a kémény felújítása nem gazdaságos, úgy a gázszerelő szakemberrel egyeztetve más megoldást kell keresni az égéstrémék elvesztésére, ami más elven működő gázükszülék igénybevételét eredményezheti az eredetileg elképzelttől( például turbós rendszerű gázkazán)

Csere esetén szükség van EPH jegyzőkönyvre amit a beüzemelő gázszerelő a garanciajegy érvényesítésekor kér

A gázkészülék felszerelése illetve cseréje és szabályszerű bekötése a gázszerelő feladata. Új gázkészülék esetén a beüzemelést csak az arra jogosult gázszerelő végezheti. Ezt nevezzük garanciális beüzemelésnek. Ha a beüzemelést nem megfelelő engedélyekkel rendelkező gázszerelő végzi, akkor a gázkészülék garanciáját veszti. A gázkészülék garanciális javítása mindig a beüzemelő cég vagy annak gázszerelő szakemberének feladata.

A gázkészüléket üzembehelyező gázszerelő csak az előírt szabályok és okmányok ellenőrzése után érvényesíti a garanciajegyet.

Abban az esetben ha azonos típusú készüléket cserélünk, jóval egyszerűbb a dolgunk. De ekkor fokozottabban figyeljünk arra hogy a csere arra hivatott, legalább gázvezeték, és gázkészülék szerelői alapvégzettséggel rendelkező szerelő végezze. Mivel a gázkészülék beüzemelését a gyártó cég által javasolt, vagy erre jogosult szakember végezheti, túl nagy baj nem lehet. A beüzemelő ha bármiféle hibát észlel azonnal jelzi ezt, és nem fogja véglegesen a készüléket beindítani a hiba elhárításáig. De ha olyan jellegű szerelési, vagy egyéb, esetleg életveszélyt okozó hiányosságot tapasztal, akkor le is zárja készüléket a tulajdonos védelmének érdekében.

A készülékcserénél a szerelővel átnézi a meglévő gázcsöveket, és a kémény állapotát. Szükséges esetben a kéményt a készülékcsere esetén még külön is vizsgáltassuk meg kéményseprővel.

A kéményseprőnek nagy szerepe van egy gázkészülék cseréjének során. A teljesen biztonságos üzemeltetés mellett a készülék gazdaságossága is múlhat a megfelelő légellátástól. Nem megfelelő friss levegő utánpótlásnál az égés nem lesz tökéletes, sőt a szén-monoxid képződéstől is tartani kell.

A szénmonoxid mérgezésről sokat hallunk, ezért vegyük komolyan a következőket.

A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz. Tehát mi nem érzékeljük. Mivel a szénmonoxid fajsúlya könnyebb a levegőével, és azzal kiválóan keveredik, mozgási iránya nincs, ezért a légáramlatok határozzák meg terjedési irányát. Ha a légzőrendszerbe jut akár végzetes körülményt is okozhat a szervezetben.
A szénmonoxid jelenlétét már 8-10.000.- ft-os készülékkel is lehet érzékelni. Ezek élesen csipogó hangot, és fényjelzést adnak.
A szénmonoxid érzékelőt a kazán környékén fejmagasság felett helyezzük el.
A régebbi típusú készülékeknél nincs szénmonoxid visszaáramlás szabályozó (deflektor) és automatikusan kioldó érzékelő., ami lekapcsolja a készülék üzemelését.
Manapság sokan cserélnek nyílászárót a lakásukban, ezzel szinte lezárják a levegő beáramlásának útját. Ha itt hozzáadjuk hogy sok helyen központi porszívó, páraelszívó, szagelszívó vagy más vákuumképző berendezés működik, akkor rá kell jönnünk hogy ezek a berendezések nagyon könnyen visszaszívhatják a kéményen keresztül távozó égésterméket. Ez viszont szénmonoxid mérgezést okozhat.

CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS