A készülékek beépítése az újonnan felszerelt (új telepítésű vagy csere) készülékek esetében az optimális működéshez szükséges számos műszaki paraméter beállítása utáni első elindítást jelenti.

ELŐÍRÁS SZERINTI, SZAKSZERŰ BEÉPÍTÉS

Ha szeretnénk, hogy konyhánk kinézete minden tekintetben egységes legyen, akkor a beépíthető tűzhely számunkra az optimális megoldás. Különálló készülék esetén annak színe, stílusa gyakran elüthet a konyhabútorokétól, de egy beépíthető főzőlap esetén ilyen probléma nem merülhet fel.

Természetesen a beépíthető gáztűzhelyek beépítése sem jelent gondot számomra, és szívesen segítek néhány praktikus tanáccsal, hová érdemes elhelyezni a konyhán belül.

A eszköz beépítését csakis szakértővel végeztessük! Jobb, ha nem magunk próbálkozunk, de ne is bízzuk kétes hírű ezermesterekre a dolgot, mert ezzel felesleges kockázatot vállalunk! Csak nagy tapasztalattal rendelkező gázszerelő mesterekre bízzuk ezt a munkát.

A rosszul bekötött gázkészülék jobb esetben nem működik, rosszabb esetben megnöveli a szivárgás esélyét, életveszélyessé is válhat. Nem mindegy, milyen tömítéseket használunk, és az sem, ezeket hogyan alkalmazzuk.

Azokban a házakban és lakásokban, ahol a “hagyományos” vezetékes gáz nincs bevezetve, valamennyi gázzal működő eszköz átalakítható úgy, hogy palackos PB (propán-bután) gázzal tudjon működni. Javasoljuk, hogy a PB palackra történő átszerelést hozzáértő emberrel végeztessék, mert a házi barkácsolás ebben ez esetben is komoly veszélyekkel illetve állandó és erős kormozódással járhat.

MILYEN FELADATOKAT KELL ELVÉGEZNIE A SZERVIZNEK BEÉPÍTÉSEKOR?

A gázkészülék üzembe helyezésére a készülék gyártója, vagy a gyártó feljogosított megbízottja (szervizese) jogosult. A gázkészüléket az üzemeltetési utasítás előírásai szerint kell üzemeltetni. Az üzembe helyezést végző személy az üzembe helyezést megelőzően köteles a készülék gáz- és vízoldali tömörségét ellenőrzi, és ennek megfelelőségét nyilatkozatban rögzíteni.

A beépítése során elvégzendő feladatok a következők:

A gázkészülék kilevegőztetése, majd begyújtása után történhet meg a gázkészülék üzembe helyezése.
Az indítás előtt ellenőrizni kell, hogy a készüléknek nincs-e olyan vizuálisan felfedezhető hibája, ami az üzemeltethetőséget kizárja.
Gázkészülék üzembe állítását a készülék gyártóműi műszaki leírásai szerint kell elvégezni, mely kiterjed: (ha a konstrukció igényli)
főégő hőterhelés szerinti beállítására (maximális ill. minimális teljesítmény),
huzatmegszakító működésének ellenőrzésére,
gázhiány-biztosító szabályszerű működésének ellenőrzésére,
vízhiány-biztosító működésének ellenőrzésére,
a reteszfeltételek működésének ellenőrzésére (pl. határoló termosztát, füstgáztermosztát stb.
Kéménybe kötött készülékeknél ellenőrizni kell a kémény rendeltetésszerű működését. A készüléket beindítva kb. 2-3 perc múlva a jól működő kéménynél az áramlás még meleg időben is megindul. A huzat hiányát a lángkép mutatja
A gázkészülék beépítését végző szakember köteles a fogyasztót tájékoztatni a készülék kezelésével, működtetésével kapcsolatos ismeretekről
A gázkészülék beépítése térítésköteles beavatkozás, amelyről a bekötőnek számlát kell kiállítania a megrendelő felé

BEÉPÍTÉS

A gázkészülék, konvektor, kazán, cirkó, tűzhely bekötőjének az a feladata, hogy felülvizsgálja a készülék beépítését. Ellenőrizze a kéményseprő szakvéleményt, a gáz helyes beépítését, az érintésvédelem meglétét, a hideg-melegvíz és a fűtés helyes beépítését, hogy szakszerűtlen beépítés esetén a készülék ne károsodhasson. Ha minden feltétel megfelelő, akkor a készülék garanciajegyét is a bekötő véglegesíti. Tehát a gázkészülék bekötő egy “felülvizsgáló” is, aki ha bármiféle hibát észlel, azt közli a megrendelővel, a hibákat kijavíttatja, és kéri a hiányzó szakvéleményeket.

CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS
CIRKÓ SZERELÉS